DeFi Uitgelegd: wat is Decentral Finance?

DeFi Uitgelegd: wat is Decentral Finance?

DeFi heeft sinds 2020 een heropleving van cryptocurrency aangezet zonder ook maar enig teken van dat de snelheid van adoptie zal afnemen.

Maar wat is DeFi en hoe werkt het?

Gedecentraliseerde financiering (gewoonlijk DeFi genoemd) is een op blockchain gebaseerde vorm van financiering die niet afhankelijk is van centrale financiële tussenpersonen zoals makelaars of banken om traditionele financiële instrumenten aan te bieden.

In plaats daarvan maakt het gebruik van slimme contracten op blockchains, de meest voorkomende is Ethereum.

Wat is DeFi?

DeFi staat voor Decentralized Finance.

Dit betekent dat de financiële dienstverlening op een blockchain wordt uitgevoerd, in plaats van via een brokerage of bank.

In de financiële wereld van vandaag staan financiële instellingen garant voor alle transacties. Dit geeft hen immense macht over uw geld.

Gedecentraliseerde financiën zijn diensten zonder controle van een centrale autoriteit. Gedecentraliseerde uitwisselingen maken peer-to-peer cryptocurrency-overdrachten mogelijk zonder tussenpersoon.

De media noemt het “de fusie tussen traditionele bankdiensten met blockchain-technologie.”

DeFi omvat het nemen van traditionele elementen van het financiële systeem en het vervangen van de tussenpersoon door een slim contract.

Dit betekent dat DeFi een gedecentraliseerde infrastructuur nodig heeft om op te draaien, zoals de Ethereum-blockchain. Deze blockchain is een doe-het-zelf platform voor dApps of Decentralized Applications.

Ongeveer 96% van de DeFi-protocollen werkt op Ethereum, hoewel ook een flink aantal inmiddels is gemigreerd naar concurrerende blockchains, zoals Solana, Chainlink en Quant Network, vanwege de hogere snelheid en lagere kosten.

Bij gedecentraliseerde transacties worden de typische toezichthouders van die transacties (banken, effectenmakelaars, overheidsinstellingen, enz.) vervangen door blockchain.

De oorsprong van DeFi

De oorsprong van DeFi is terug te voeren tot 2015, toen een platform genaamd MakerDAO mensen in staat stelde om cryptocurrency te gebruiken als onderpand op hun leningen.

DeFi belooft, net als de traditionele cryptocurrencies, de onnodige tussenpersonen zoals banken en effectenmakelaars uit te sluiten. Dit standpunt voedt de markt de laatste tijd.

Bitcoin werd in 2009 gecreëerd als een alternatief voor traditionele financiën (en financiële autoriteiten zoals banken), maar er zijn nog steeds veel beperkingen.

Terwijl Bitcoin was bedoeld om te functioneren als geld, is de functionaliteit ervan afhankelijk van een netwerk van nieuwe centrale autoriteiten die zich gedragen als de instellingen die ze moesten vervangen.

Miners, node-operators, wallets en exchanges – deze entiteiten tonen een duidelijke neiging om net als banken en effectenmakelaars te handelen.

Met andere woorden, Bitcoin lijkt niet echt gedecentraliseerd te zijn.

Een echt gedecentraliseerd systeem moet alleen door de mensen worden beheerd. Bitcoin heeft ons hier een glimp van laten zien, maar is uiteindelijk tekortgeschoten in zijn doel.

Met DeFi zijn er geen centrale autoriteiten en worden protocollen beheerd door slimme contracten die zijn ontworpen om vals spel te elimineren.

Het open financiële netwerk is betrouwbaar en gedecentraliseerd, feiten die veel investeerders hebben aangetrokken.

DeFi’s killer apps

Nu we hebben uitgelegd wat DeFi is en wat de populariteit ervan heeft veroorzaakt, laten we eens kijken naar enkele van de meer opvallende toepassingen voor dit protocol.

Decentralized Exchanges (DEX’en): dit zijn exchanges die zonder tussenpersoon opereren.

Met een DEX kunnen gebruikers rechtstreeks met elkaar in contact komen om cryptocurrencies te kopen en verkopen.

Alle activa die onder een DEX worden verhandeld, worden niet in escrow of in een portemonnee van een derde partij gehouden zoals een gecentraliseerde uitwisseling zou doen. Enkele top DEX’s zijn Uniswap, PancakeSwap, SushiSwap en Curve.

Deze uitwisselingen zijn niet zo populair als gecentraliseerde uitwisselingen, die worden beheerd door een centrale autoriteit.

Coinbase en Binance zijn voorbeelden van gecentraliseerde uitwisselingen en zijn bewaarlijk van aard omdat de kopers en verkopers vertrouwen op de centrale autoriteit om hun activa veilig te houden.

Leenplatforms: deze gebruiken slimme contracten in plaats van derden zoals banken of effectenmakelaars. Hierdoor kunnen kredietverstrekkers en kredietnemers deelnemen aan een open systeem.

Voorstanders van DeFi beweren dat deze platforms het hele financiële landschap democratiseren.

In gedecentraliseerde leenplatforms kunnen kredietverstrekkers rente verdienen op cryptocurrency-activa door ze uit te lenen, terwijl leners de liquiditeit kunnen beoordelen zonder die activa daadwerkelijk te verkopen.

Met onze traditionele financiële situatie moet u onderpand bieden voordat u een lening van de bank kunt krijgen. Bijvoorbeeld bij een hypotheek, waarbij vastgoed als onderpand geldt.

DeFi is vergelijkbaar, maar kredietnemers moeten activa aanbieden die meer bedragen dan de totale lening om die lening te verkrijgen.

Enkele van de bekendste DeFi-leenplatforms zijn Aave, Maker en Compound.

Voorspellingsmarkten: hiermee kunt u wedden op de uitkomst van een toekomstige gebeurtenis, zoals een presidentsverkiezing.

In feite floreerden ze tijdens de verkiezingen van 2020, waarbij Augur een mijlpaalvolume van meer dan $ 8 miljoen noteerde.

Voorspellingsmarktplatforms (Prediction Markets) werken als traditionele voorspellingsmarkten, maar met blockchain-functionaliteit, wat betekent dat er geen tussenpersonen zijn. Enkele voorbeelden zijn Gnosis, Augur en FTX.

Yield Farming: dit is de hotste nieuwe term in DeFi. Het is het proces van het vastzetten van cryptocurrencies in ruil voor een soort beloning. Eigenlijk een vorm van rente ontvangen op een saldo. Ook een traditionele bank, waar jij een spaarrekening hebt, betaalt jou rente over je saldo en in ruil mogen ze jouw geld aan een ander uitlenen.

Yield farmers zetten populaire munten zoals ether, tether, dai, etc. in. Aave en Compound zijn twee van de belangrijkste platforms om DeFi-opbrengsten te kweken.

De ware kracht van DeFi

Traditionele banken zijn bureaucratisch. Ze zijn ook duur om te gebruiken. Ze duren te lang om transacties te verwerken – soms dagen – en hebben veel mensen uitgesloten van het financiële systeem vanwege hun strenge vereisten.

Hier zijn enkele van de voordelen van gedecentraliseerde financiering.

Het is toestemmingsloos.

DeFi opent het financiële systeem voor iedereen, ongeacht ras, inkomen, cultuur of geografische locatie.

Het enige wat iedereen nodig heeft is een verbinding met het internet via een smartphone of computer.

In 2018 schatte de Wereldbank dat zo’n 20% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot bankdiensten. Meestal komt dit omdat ze geen door de overheid uitgegeven identiteitskaarten hebben, terwijl die vereist zijn voor het aanvragen van een bankrekening of credit card.

Er zijn verschillende DeFi-platforms waarmee deze mensen toegang hebben tot bankdiensten.

U kunt bijvoorbeeld een Maker-lening afsluiten zonder identificatie of zelfs een credit score.

Het biedt rentetarieven voor beleggers.

U kunt uw vermogen als een traditionele spaarrekening houden als u dat wilt, maar DeFi biedt ook de kans om rente op uw vermogen te verdienen.

Platforms zoals Compound en Aave laten u uw cryptocurrency storten en vervolgens uitlenen aan leners.

Op een afgesproken tijdstip verzamelt u uw rente op die cryptocurrency en kunt u uw kapitaal teruggeven aan het systeem.

Compound biedt tot 4,3% rente op stortingen van sommige tokens en Aave biedt maar liefst 5,73%. Als je USDC (digitale dollar) hebt, kun je tot wel 16% aan rente ontvangen. Bijvoorbeeld bij Wirex.

Vergeleken met het schijntje (0,06% of 0,07%) dat traditionele bankinstellingen aanbieden voor spaarrekeningen, is dit een verbazingwekkend hoge rente. Je kunt zien waarom mensen overstappen van traditioneel bankieren naar DeFi.

Het biedt controle over uw eigen financiën.

Niemand kan u uitsluiten of verbannen van een DeFi-protocol. U hebt controle over uw eigen financiën in plaats van afhankelijk te zijn van een derde partij om uw lening goed te keuren.

Hoewel u uw geld op het platform moet storten, is het aan u wat er met die fondsen gebeurt. Het onderliggende slimme contract neemt de plaats in van de traditionele menselijke tussenpersoon.

Het biedt meer transparantie.

DeFi maakt een veel grotere mate van openheid en toegankelijkheid mogelijk. Aangezien de meeste DeFi-protocollen zijn gebouwd op het openbare grootboek van een blockchain, is elke activiteit beschikbaar voor het publiek.

Iedereen kan elke transactie bekijken, maar deze transacties zijn niet gebonden aan een individu zoals ze zijn bij een traditionele bank.

In plaats daarvan vermelden DeFi-accounts alleen numerieke adressen.

Gebruikers met programmeerkennis hebben ook toegang tot het grootste deel van de broncode om te controleren of op voort te bouwen, omdat dit open-sourcecodes zijn.

Dit type code is van een hogere kwaliteit en veel veiliger dan propriëtaire software, dankzij interactie met de gemeenschap.

Het biedt meer toegang.

Een van de grootste redenen waarom mensen zonder bankrekeningen geen financiële transacties kunnen doen, is dat ze geen documentatie hebben die hun identiteit bewijst, zoals door de overheid uitgegeven identiteitskaarten, creditcards of paspoorten.

Dit voorkomt ook dat ze kunnen genieten van sociale voordelen zoals het bezitten van onroerend goed, wat hun groeimogelijkheden ernstig beperkt.

Die barrière wordt opgeheven wanneer u DeFi gebruikt. “Digitale identiteiten dienen een van de essentiële componenten van DeFi.” Een digitale identiteit kan een profiel zijn dat is gekoppeld aan het IP-adres van een apparaat of een willekeurig gegenereerde unieke ID.

Het kan ook worden gekoppeld aan een gebruikers-ID en wachtwoord.

Met deze identificatie kan elke gebruiker overal ter wereld cryptocurrency kopen, verkopen, lenen of uitlenen.

De nadelen van DeFi

Niets is perfect en gedecentraliseerde financiën zijn geen uitzondering. Hier zijn enkele van de negatieve aspecten van het platform opgesomd.

Beveiligingsproblemen

De slimme contracten, die de ruggengraat van het DeFi-platform vormen, zijn vatbaar voor manipulatie.

Standaard zijn deze contracten open-source.

Met dit ontwerp kunt u ze inspecteren en beoordelen voordat u uw beslissing neemt om te investeren in het DeFi-protocol.

De meeste DeFi-protocollen overhandigen hun contracten aan beveiligingsbedrijven voor auditing – en dat is waar ze in de problemen kunnen komen. Mensen kunnen gebreken in deze contracten missen die op een bepaald moment in de toekomst kunnen worden uitgebuit.

Kijk bijvoorbeeld eens naar The DAO of Gedecentraliseerde Autonome Organisatie.

Dit door investeerders geleide durfkapitaalfonds werd in april 2016 gelanceerd. Het groeide snel uit tot een van ‘s werelds grootste crowdfundingplatforms, met ongeveer $ 120 miljoen.

In juni van datzelfde jaar hadden hackers een kwetsbaarheid in het slimme contract gelokaliseerd en uitgebuit.

Ze stalen ongeveer een derde van het geld en verplaatsten ze naar een “onderliggende DAO” met dezelfde structuur als het parent protocol. Het duurde weken voordat sommige gebruikers toegang wisten te krijgen tot hun geld, waardoor dit de grootste hack in de geschiedenis van crowdfunding is.

Dit incident waarschuwde de DeFi-gemeenschap en nu zorgen ontwikkelaars die protocollen bouwen ervoor dat hun slimme contracten meerdere auditrondes ondergaan.

Centralisatie van gegevensfeeds: Blockchain-protocollen hebben geen toegang tot gegevens die off-chain zijn. Om deze tekortkoming te verhelpen, maken velen gebruik van diensten van derden die oracles worden genoemd. Deze geven toegang tot de benodigde externe informatie.

Zoals de media het stelt: “Oracles dienen als bruggen tussen blockchains en de externe wereld en geven informatie door aan slimme contracten die ze kunnen gebruiken.”

Het grote probleem met dit alles is hoe een centraal vertrouwenspunt te creëren in een betrouwbare en gedecentraliseerde opstelling.

Dit kan een kwetsbaarheid vormen voor het hele slimme contract. Als een orakel de verkeerde informatie uitzendt, kan dit het hele systeem verwoesten.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het geval van Synthetix.

Dit is een DeFi asset issuance platform. In juni 2019 stuurde een orakel valse prijsfeedinformatie naar het slimme contract van het platform.

Hackers

In september 2020 bevestigde de top crypto-uitwisseling KuCoin dat hackers ongeveer $ 150 miljoen aan Bitcoin en ERC-20-tokens van zijn hot wallets hadden overgemaakt.

Dagen na de eigenlijke hack deed blockchain-intelligentiesoftware Elliptic de berekening en ontdekte dat de uitwisseling eigenlijk ongeveer $ 281 miljoen verlies had moeten zijn.

De hackers hebben het geld witgewassen via DeFi-protocollen Kyber Network, Uniswap en anderen.

Elliptic legde uit dat veel gecentraliseerde uitwisselingen de accounts van de hackers hadden bevroren, zodat ze de fondsen niet konden verplaatsen, maar dat ze gedecentraliseerde uitwisselingen hadden gebruikt die geen centrale autoriteiten hadden om hun illegaal verkregen geld te bevriezen.

De toekomst van DeFi

De prestaties van DeFi hebben de hele cryptomarkt op de hoogte gebracht van deze nieuwe techniek.

Met activa die in waarde toenemen, willen zelfs sommige van de traditionele crypto-bedrijven meedoen aan de actie.

Volgens DeFi Pulse is de totale waarde die in DeFi is vergrendeld meer dan $ 16 miljard (US Dollars). Vanaf december 2020 is dit een stijging van meer dan 2300% sinds januari van dat jaar.

Helaas heeft deze hausse veel criminele activiteiten aangetrokken. Crypto-analysebedrijf CipherTrace meldde onlangs dat de totale verliezen van DeFi-diefstallen in 2020 meer dan $ 100 miljoen bedragen.

In de tweede helft van het jaar was de helft van alle cryptocurrency-diefstallen afkomstig van DeFi-protocollen.

En gecentraliseerde uitwisseling KuCoin had ongeveer $ 19 miljoen geliquideerd door dieven, met behulp van gedecentraliseerde exchanges.

De DeFi-industrie bevindt zich nog in de beginfase. Er is genoeg ruimte om te groeien, maar het lijdt aan “dezelfde groeipijnen als de crypto-ruimte als geheel.”

Ondanks de voordelen en rendementen kan DeFi nog steeds een riskante onderneming zijn voor beleggers.

Hier zijn drie van de grootste knelpunten voor de groei van DeFi, zoals Entrepreneur het ziet, en enkele manieren waarop we ze kunnen oplossen.

Volatiliteit

“Het lijkt misschien vreemd,” zegt Entrepreneur-blog, “om te impliceren dat er problemen zijn met een industrie die op het moment van schrijven meer dan $ 50 miljard waard is, maar houd er rekening mee dat het slechts een week eerder $ 80 miljard waard was, volgens gegevens verzameld door DeFi Pulse.”

Voor velen is deze extreme volatiliteit wat opwindend is. Het biedt exponentiële kortetermijnrendementen op hun investeringen.

Voor anderen is die volatiliteit angstaanjagend. Ze zijn bang om iets te riskeren. De zogenaamde “DeFi Summer” van 2020 zag projecten zoals Uniswap en Compound “gigantische marktkapitalisaties trekken” terwijl ze miljoenen aan liquiditeit introduceerden in deze nieuwe financiële gemeenschap.

Maanden later daalden veel van deze echter sterk in waarde ‘nadat de eerste golf van hype was weggeëbd’.

“Nog erger”, meldt Entrepreneur, “veel gebruikers van deze platforms zagen hun bezittingen in februari en mei verdwijnen, waarbij miljarden dollars aan munten werden geliquideerd als gevolg van een stormachtige markt.”

Een oplossing voor deze volatiliteit is stablecoins.

Dit zijn cryptocurrencies die zijn gekoppeld aan de waarde van traditionele valuta’s zoals de Amerikaanse dollar.

Tokens zoals USDC, Tether of DAI stellen minder roekeloze beleggers in staat om DeFi te proberen zonder zich zorgen te maken over dergelijke wilde prijsschommelingen.

China’s nieuwste onderneming in Central Bank Digital Currencies zou het potentieel kunnen hebben om bankbiljetten te vervangen als de nieuwe standaard voor het wisselen van valuta. Dit zou mensen over de hele wereld in staat stellen om DeFi-protocollen te gebruiken.

Canada en de Verenigde Staten kijken ook naar het creëren van cryptocurrency exchange-traded funds (ETF’s). Hoewel ze niet gedecentraliseerd zijn, zijn deze fondsen een manier “voor beleggers in traditionele beurzen om blootstelling te krijgen aan potentiële winsten van DeFi-projecten terwijl het risico wordt beperkt.”

Ook gedecentraliseerde ETF’s worden onderzocht. Media melden dat de DeFi Pulse Index er goed uitziet. Dit kan een goede manier zijn om een minder volatiel actief te creëren.

Verantwoordelijkheid

Een van de sterkste verkoopargumenten van DeFi is die decentralisatie.

“Het optimistische standpunt”, zegt Entrepreneur-schrijver Bryce Welker, is dat het vervangen van wetten en instellingen door slimme contracten en blockchains de corruptie, fraude en ongelijkheid zal voorkomen die onze bestaande financiële systemen hebben geteisterd.

Het klinkt als een soort sciencefiction-utopie – een onpartijdig systeem ondersteund door automatisering. Maar de realiteit is dat “de duistere elementen van de menselijke natuur” nog steeds de ontwikkeling van deze utopie kunnen verstoren.

Hoewel de technologie van Bitcoin bijvoorbeeld is ontworpen om bijna onneembaar te zijn, kan het nog steeds kwetsbaar zijn voor een aanval.

En de cryptocurrency-platforms maken hun utopische beloften niet altijd waar. “In die context,” zegt Welker, “is het moeilijk om optimistisch te zijn over het vermogen van de Ethereum Foundation om de alomtegenwoordige schaalproblemen aan te pakken die belachelijk hoge gaskosten veroorzaken bij elke transactie.”

Om dit op te lossen, moeten we de verantwoordelijkheid in handen leggen van de mensen die het het meest verdienen – degenen die hebben geïnvesteerd in het nemen van de beste beslissingen voor het project.

Mensen die DeFi gebruiken, krijgen vaak governance-tokens voor hun deelname. Het beoogde gebruik van deze tokens is om stemmen uit te brengen over beslissingen waarmee het project in de toekomst zal worden geconfronteerd.

Een andere manier om verantwoording te bevorderen is het creëren van concurrentie.

Alternatieve blockchains zoals Cardano proberen momenteel deze aanpak met Ethereum en beloven vergelijkbare voordelen zoals snellere transactiesnelheden, lagere kosten en een grotere energie-efficiëntie.

Perceptie

Als je iemand zou vragen wiens enige blootstelling aan DeFi breaking news was, zegt Welker: “Hij of zij zou het waarschijnlijk beschrijven als een mix van tulpenspeculatie, witwassen en een casino.”

Perceptie is waarschijnlijk DeFi’s ergste vijand, en een belangrijke oorzaak van de eerste twee problemen.

“Het is moeilijk te rechtvaardigen”, voegt Welker eraan toe, “betrokken raken bij een financieel ecosysteem dat schijnbaar kan instorten door een enkele tweet gemaakt door een bekende marktmanipulator”, zoals toen Elon Musk tweette over het misschien privé nemen van Tesla.

Het ergste scenario is dat gebruikers gewoon terugkeren naar gecentraliseerde instellingen zoals banken en effectenmakelaars voor oplossingen voor dit probleem.

Wereldregeringen en financiële magnaten zouden deze technologie graag in handen krijgen omdat het een bedreiging vormt voor hun bestaande financiële- en machtsstructuren.

Welker is van mening dat de enige manier waarop de financiële beweging haar volledige potentieel kan bereiken, is om “zichzelf opnieuw uit te vinden als een afzonderlijke entiteit van de traditionele economie en een fiat-valuta.

Als je stopt met denken aan Bitcoin, Ethereum en altcoins in termen van hun dollarwaarde, kun je ontsnappen aan de hegemonie van de dollar en de tikkende tijdbom van hyperinflatie. “

Afsluitend

De meeste mensen zijn alleen op een oppervlakkig niveau bekend met DeFi: ze weten dat het de potentie heeft om bijvoorbeeld financiële inclusie te verbreden of om toestemmingsloze innovatie aan te moedigen.

Entrepreneur vindt dat veel sceptici de kansen die het biedt gewoon niet volledig begrijpen. “Veel ondernemers”, zeggen ze, “hebben ervoor gekozen om aan boord te gaan omdat DeFi van nature veel van de toetredingsdrempels wegneemt die kleine / middelgrote ondernemingen en start-ups ervan weerhielden de markt te betreden.”

“DeFi is vandaag de dag nog steeds heel erg het Wilde Westen”, zegt Worth. “Dieven, federale onderzoeken, cyberaanvallen en een nieuwe klasse van onbezonnen kapitalisten die een goudkoorts najagen: het is het Amerikaanse liefdesverhaal met het kapitalisme, geëxporteerd op mondiaal niveau.”

De tijd is gekomen om het belangrijkste probleem in gecentraliseerde financiën aan te pakken: te weinig mensen hebben de controle.

Het concept is een toepasselijk concept: je levert goederen of diensten die je medemensen willen of nodig hebben, en zij betalen je ervoor. Er is geen tussenpersoon nodig zoals een bank of financieel manager.

Het gaat om contact opnemen met andere mensen, het vormen van netwerken die in de toekomst in ieders voordeel kunnen werken.

“Iedereen in de wereld”, zegt Entrepreneur Magazine,”zou in staat moeten zijn om een marketingstrategie voor hun project of product te creëren zonder onderweg meerdere onoverkomelijke wegversperringen tegen te komen.”

DeFi biedt zo’n kans voor de ondernemer. Wat nog belangrijker is, dit concept kan elk type bedrijfsmodel, concept of idee ten goede komen.

Het enige dat u nodig hebt, is een goed idee, een internetverbinding en een paar minuten om alles in te stellen. Besteed wat meer tijd aan het onderzoeken en het beter begrijpen van de kracht van DeFi.

Bronnen

Hier zijn links naar een paar bronnen waarvan ik denk dat ze u zullen helpen:

DeFi definiëren:

Hoe gedecentraliseerde financiën het bedrijf zullen transformeren:

Small Business Crypto Lending (DeFi) Platforms:

Enterprise DeFi uitgelegd: